Kurser

KURSER och FÖRELÄSNINGAR

2021

e

Manuspiloternas sommarkurs 2021, - 2  platser kvar
2-7 augusti 2021 (mån-lör, heldagar)


- ATT BERÄTTA FÖR FILM -

 

Sex intensiva heldagar om att skriva filmmanus, i teori och praktik. Lektioner och skrivövningar varvas med muntlig handledning i mindre grupper och rikligt med filmexempel. Fördjupning i filmberättande och manushemligheter tillsammans med likasinnade. 

 

INNEHÅLL

- Att berätta en historia, bakgrund och teorier

- The Heros Journey, ett mytologiskt perspektiv på filmberättandet

- Författarens verktygslåda - hjälper dig att strukturera din historia.

- Skriva scener: Om att berätta i bild och handling. Att väcka och behålla (!) publikens intresse. Hur man ser till att varje 

   scen blir meningsfull i helheten.

- Dialog. Hantera undertext. Att varje replik har betydelse. Skapa dynamik genom konflikt. Om hur rollfiguren styr dialogen.

- Rollfigurer: Om hur man använder drivkrafter och känslor för att bygga karaktärer som berör och engagerar.

- Från idé till manus i praktiken

- Berättelsens 4-delade kärna, om ambivalens och dilemman
- Genrer och läsarter

- Skrivövningar och analyser

Manuspiloterna har bedrivit sommarkurser sedan 2006. Från 2009 har vi samarbetat med adastra media och utformat sommarkursen "Att berätta för film". Den ger en bra överblick och grund för fortsatt skrivande. Kursen är till för både nybörjare och erfarna skrivande personer som vill gå över till filmmanusformatet.

    Plats: Högbergsgatan 48, Södermalm, Stockholm

    Tid: 2-7 augusti 2021, (mån-lör) kl. 10.00-17.00 alla dagar + torsdag kväll (18.00-21.00)

   

     Kursledare: Kurt Öberg och Fredrik Lindqvist (se mer om dem längst ner)

     Kursavgift: 4.500 kr momsfritt ( i avgiften ingår boken "Att skriva filmmanus" och kompendier.)
     Det är möjligt att delbetala på 2 gånger.

 

     Nivå: Inga förkunskarer krävs. Rekommenderad ålder 20+.


     Betalning: Genom att betala fakturan*, som skickas efter ansökan, reserverar du din plats på kursen. Din betalning     

     innebär också att du godkänner avbokningsvillkoren**, se nedan.       ANSÖKAN - 2 platser kvar

     Sista ansökningsdag: 1 augusti
     Ansök via länken: Till ansökan

 

 

Kontakt: Tveka inte att kontakta oss vid frågor.
e-post:    admin@manuspiloterna.se    (vid frågor och faktura, betalning mm)
telefon:    070-2685503                           (Kurt Öberg - vid frågor om kursinnehåll)


 
        VÄLKOMMEN MED DIN ANSÖKAN!


---------------------------------------------

*) Om du hellre vill ha fakturan skickad med brev, dela upp betalningen på 2 gånger eller ha med ett företagsnamn på fakturan - kontakta oss på admin@manuspiloterna.se  efter anmälan.

**) Avbokningsvillkor: Vid avbokning 8 dagar före kursstart återbetalas hela beloppet förutom en administrationsavgift på 500 kr. Vid avbokning efter det betalas kursavgiften ej tillbaka, förutom vid sjukdom (med läkarintyg) då vi återbetalar allt utom administrationsavgiften på 500 kr. Om du påbörjat kursen så betalar du också för de dagar som du redan gått.

Beroende på coronavirusets framfart eller regeringens ev. nya riktlinjer kan vi komma att ställa in kurser - hela kursavgiften betalas då naturligtvis tillbaka. Vi håller er informerade på denna sida. Redan anmälda kursdeltagare meddelas personligen om någon förändring sker. OBS! På våra kurser sitter vi på avstånd till varandra. I lokalen har vi luftrenare, skärmar och det finns plasthandskar att tillgå. (Denna info. uppdaterades 23 maj 2021.)

_____________________________________

Manuspiloternas föreläsningsdagar i samarbete med Teateralliansen, 14-16 september 2021, (tis, ons, tor, heldagar)


- LÄR DIG STRUKTURERA DIN STORY PÅ ett PROFESSIONELLT SÄTT. -

 

Det grundläggande problemet som de flesta filmmanus har är att inte storyn fungerar. Det är den första orsaken till att de blir refuserade av filmbolagen. Du kan skriva briljanta scener och fräcka dialoger. Det hjälper ändå inte. En fungerande story innehåller en process där huvudpersonen genomgår kris och utveckling. Det innebär specifika steg som är väl utvecklade inom psykologin och i mytologiska berättelser. 


Här får du lära dig att strukturera din berättelse på ett professionellt sätt - hur du får innehåll och form att länkas samman och hur du får storyn att vara psykologiskt trovärdig. Föreläsningen varvas med filmexempel.


Plats: I Teateralliansens lokaler, Stockholm

Tid: 14-16 september 2021, (tis, ons, tors) kl. 10-17 alla dagar

Kursledare: Kurt Öberg (se mer om Kurt längst ner)


ANSÖKAN

OBS! Endast för professionella frilansande skådespelare med högskoleutbildning eller motsvarande arbetslivserfarenhet.

Se Teateralliansens kurssida: Till ansökan


Beroende på coronaviruets framfart eller regeringens  ev. nya riktlinjer  kan vi komma att ställa in kurser - hela kursavgiften betalas då naturligtvis tillbaka . Vi håller er informerade på denna sida. Redan anmälda kursdeltagare meddelas personligen om någon förändring sker. OBS! På våra kurser sitter vi på avstånd till varandra. I lokalen har vi luftrenare, skärmar och det finns handsprit och plasthandskar att tillgå. (Denna info. uppdaterades 23 maj 2021.)

_____________________________________

Kurt Öberg är dramaturg, manusförfattare och manuslärare. Han startade filmmanusutbildningen Manuspiloterna 2005 och har sedan dess varit huvudlärare och pedagogiskt ansvarig. Kurt har själv skrivit för scen och för film under 25 års tid och har arbetat med manusutveckling för bl a SF Studios Production AB, Jarowskij Sverige AB, Nordisk film, Filmlance International AB, B-Reel feature films AB, Indiansummer film, StellaNova Film AB, Populate, Unlimited Stories AB, Dansk skalle, St Paul Film AB, Everspring AB, Mantaray Film AB, Omanovic Production AB, Art&Bob Film och Film i Skåne.


Han är författare till ex. den portugisiska långfilmen ”Lavado em Lagrimas”, i regi av Rosa Couthino Cabral, och den prisbelönta filmen ”Hoppet”, (bästa manus på Chicagos filmfestival och  på Carrousel International du Film de Rimouski i Canada), i regi av den norske regissören Petter Naess. Kurt har varit dramaturg/manusutvecklare till ex. den guldbaggenominerade filmen ”Måste Gitt”, av Ivica Zubak.

IMDB: Om Kurt Öberg

 

Fredrik Lindqvist är dramaturg, manusförfattare, lärare i att skriva för film och författare till handboken ATT SKRIVA FILMMANUS. Fredrik har varit lärare och handledare i filmmanus på bl.a Manuspiloterna, Kulturama Filmskola, Umeå Universitet, Högskolan i Falun m.fl. Har gjort dramaturgiska insatser i bl.a. SÅ OCH PÅ JORDEN (Kay Pollak) och TJUVHEDER och GOLIAT (Peter Grönlund), samt för filmkollektivet CRAZY PICTURES.

IMDB: Om Fredrik Lindqvist     Om boken: ATT SKRIVA FILMMANUS