Kurser

KURSER och FÖRELÄSNINGAR

2023

Manuspiloterna går i pension. Nedastående kurser blir förmodligen våra sista.


Manuspiloternas sommarkurs, 26 juni - 1 juli 2023

(mån-lör, heldagar)


- ATT BERÄTTA FÖR FILM -


Sex intensiva heldagar om att skriva filmmanus i teori och praktik. Lektioner med filmexempel och skrivövningar varvas med muntlig handledning i mindre grupper. Fördjupning i filmberättande och manushemligheter tillsammans med likasinnade.


INNEHÅLL

- Att berätta en historia, bakgrund och teorier

- The Heroes Journey, ett mytologiskt perspektiv på filmberättandet

- Författadens verktygslåda - hjälper dig att strukturera din historia

- Berättelsens 4-delade kärna, om ambivalens och dilemman

- Skriva scener: Om att berätta i bild och handling. Om att väcka och behålla publikens intresse. Hur man ser till att varje scen blir meningsfull i helheten.

- Dialog. Hantera undertext. Att varje replik har betydelse. Skapa dynamik genom konflikt. Om hur rollfiguren styr dialogen.

- Rollfigurer: Om hur man använder drivkrafter och känslor för att bygga upp karaktärer som berör och engagerar.

- Från idé till manus i praktiken.

- Manusanalyser

- Övergripande om genrer

- Mötet med branschen


Manuspiloterna har bedrivit sommarkurser sedan 2006. Från 2009 har vi samarbetat med adastra media och utformat sommarkursen "Att berätta för film". Den ger en bra överblick och grund för fortsatt skrivande. Kursen är till för både nybörjare och erfarna skrivande som vill gå över till filmmanusformatet.


Plats: Högbergsgatan 48, Södermalm, Stockholm
Tid: 26 juni - 1 juli (mån- lör) kl. 10.00-17.00 alla dagar + ev. torsdag kväll

Kursledare: Kurt Öberg och Fredrik Lindqvist (se mer om dem längst ner)
Kursavgift: 4.800 kr momsfritt, Om du vill dela upp avgiften på 2 gånger - mejla oss efter anmälan.

Nivå: Inga förkunskaper krävs, men rekommenderad ålder är 20+.

Betalning: Genom att betala fakturan*, som skickas till dig efter ansökan, reserverar du din plats på kursen. Din betalning innebär också att du godkänner avbokningsvillkoren**, se nedan.


ANSÖKAN - KLICKA HÄR

Sista ansökningsdag: 18 juni
Antagen? Inom 3 dagar får du svar om du är antagen.


VÄLKOMMEN MED DIN ANSÖKAN!Manuspiloternas föreläsningsdagar, 31 mars - 2 april 2023
(fre kväll, lör-sön heldagar)

Anmälningsdatum har passerat

- LÄR DIG ATT STRUKTURERA DIN STORY PÅETT PROFESSIONELLT SÄTT -


Kurt Öberg, grundare av Manuspiloterna och manuslärare sedan 25 år, går i pension och föreläser nu för sista gången i Manuspiloternas regi om sina banbrytande teorier, vilka ligger till grund för hans kommande bok "Den gudomliga krisen". Genom att samköra olika vetenskapliga teorier om utvecklingspsykologi med exempel från långfilmer och mytologiska berättelser, har han kartlagt det arketypiska mönstret för huvudkaraktärens "kris och utveckling", vilket är oumbärligt i all god storytelling. Kurt säger:


"Det grundläggande problemet som de flesta filmmanus har, är att inte storyn fungerar. Det är den främsta orsaken till att de blir refuserade av filmbolagen, även om innehållet är både intressant, känslomässigt och meningsfullt i sig. Du kan skriva briljanta scener och fräcka dialoger. Det hjälper ändå inte. En fungerande story innehåller samtidigt en process där huvudpersonen genomgår kris och utveckling. Det innebär specifika steg som är väl utvecklade inom psykologin och i mytologiskta berättelser."Under denna helgkurs får du lära dig att strukturera din berättelse på ett professionellt sätt - hur du får innehåll och form

att länkas samman och hur du får storyn att vara psykologiskt trovärdig. Föreläsningen varvas med filmexempel.Plats: Högbergsgatan 48, Södermalm, Stockholm
Tid: fre (18.00-21.00), lör-sön (10.00-17.00)

Kursledare: Kurt Öberg (se mer om Kurt längst ner)
Kursavgift: 2.800 kr momsfritt,Om du vill dela upp avgiften på 2 gånger - mejla oss efter anmälan.

Nivå: Inga förkunskaper krävs, men rekommenderad ålder är 20+.

Betalning: Genom att betala fakturan*, som skickas till dig efter ansökan, reserverar du din plats på kursen. Din betalning innebär också att du godkänner avbokningsvillkoren**, se nedan.


ANMÄLAN - Anmälningsdadum har passerat

Sista anmälningsdag: 19 mars

VÄLKOMMEN MED DIN ANMÄLAN

_____________________________________

Kontakt: Tveka inte att kontakta oss vid frågor.
e-post: admin@manuspiloterna.se (frågor om faktura, betalning mm) 
telefon: 070-2685503 (frågor om kursinnehåll)

_____________________________________

Betalningsvillkor:

*) Fakturan skickas med e-post. Kontakta oss om du hellre vill ha fakturan per brev.

**) Avbokningsvillkor: Vid avbokning 8 dagar före kursstart återbetalas hela beloppet förutom en administrationsavgift på 500 kr. Vid avbokning efter kursstart betals kursavgiften ej tillbaka, förutom vid sjukdom (med läkarintyg) då vi återbetalar allt förutom administrationsavgiften på 500 kr. Om du påbörjat kursen så betalar du också för de dagar du redan gått.

_____________________________________

Kurt Öberg är dramaturg, manusförfattare och manuslärare. Han startade filmmanusutbildningen Manuspiloterna 2005 och har sedan dess varit huvudlärare och pedagogiskt ansvarig. Kurt har själv skrivit för scen och för film under 25 års tid och har arbetat med manusutveckling för bl a SF Studios Production AB, Jarowskij Sverige AB, Nordisk film, Filmlance International AB, B-Reel feature films AB, Indiansummer film, StellaNova Film AB, Populate, Unlimited Stories AB, Dansk skalle, St Paul Film AB, Everspring AB, Mantaray Film AB, Omanovic Production AB, Art&Bob Film och Film i Skåne.

 

Han är författare till ex. den portugisiska långfilmen ”Lavado em Lagrimas”, i regi av Rosa Couthino Cabral, och den prisbelönta filmen ”Hoppet”, (bästa manus på Chicagos filmfestival och  på Carrousel International du Film de Rimouski i Canada), i regi av den norske regissören Petter Naess. Kurt har varit dramaturg/manusutvecklare till ex. den guldbaggenominerade filmen ”Måste Gitt”, av Ivica Zubak.

  IMDB: Om Kurt Öberg


Fredrik Lindqvist är dramaturg, manusförfattare, lärare i att skriva för film och författare till handboken ATT SKRIVA FÖR FILM. Fredrik har undervisat i filmmanus på bl.a. Manuspiloterna, Kulturama Filskola, Umeå Universitet, Högskolan i Falun m.fl. Han har gjort dramaturgiska insatser i bl.a. SÅ OCH PÅ JORDEN (Kay Pollak) och TJUVHEDER och GOLIAT (Peter Grönlund), samt för filmkollektivet CRAZY PICTURES och SF Studios.

  IMDB: Om Fredrik Lindqvist                                                                                                   Om boken: ATT SKRIVA FILMMANUS


Om du vill ha info. när vi lägger ut nya kurser, registrera dig till vårt nyhetsbrev HÄR.

- Vi använder inga coockies eller samlar in data då du surfar på våra sidor.-