Manuspiloterna, ettårig utbildning i att skriva filmmanus

start
kortkurser

GENRE – Komedi

fredag - söndag, 16 - 18 maj 2014

Ej möjlig att söka. Se aktuella kortkurser HÄR »

 

GENRE - Komedi

Under ett veckoslut går vi gemensamt igenom hur man strukturerar en absurd och förlösande komedi. Lektioner varvat med filmexempel och skrivövning.

 

Kursledare : Kurt Öberg
Extra handledare: Fredrik Lindqvist

 

   
Om genre generellt

Är genre en okänslig kassako eller uråldriga mönster för hur människan berättar? Kurt Öberg hävdar att människan har berättat på samma strukturella sätt i tusentals år. Genre är baserat på vilket begär huvudkaraktären har i din film.

Folk gör ofta misstaget att blanda samman berättar-genre med producent- eller försäljnings- genre, vilka handlar om att förbereda publiken för vilken film de ska möta. Det har en ekonomisk bakgrund. Det har inte berättargenre. En berättargenre är ett arketypiskt mönster över hur en människa alltid tagit sig genom sin historia, baserat på det begär hon har.

Söker man sanningen om något faller det under sökaregenrer som ex. detektiv. Vill din huvudkaraktär ha en uppgörelse med en familjemedlem eller intim vän, bildar det ett drama. Vill hon ha något uträttat av fysisk art bildar det en action. Vill hon ha och förädlas av kärlek bildar det lovestory, Visar vi upp någon som vill något på ett sätt som är blir skrattspegel over mänskligheten, bildar det komedi. osv. Det gäller bara att förstå vilket begär som gäller I din historia. De flesta moderna filmer är bland-genre. Vi ska I den här serien gå igenom de fyra populäraste “rena” genrerna.

   
Bakgrund Komedi

Komedin har vuxit ur de gamla grekernas drama så klart, men har tydliga beröringar med den Italienska Commedia ´del arte traditionen, med tydliga grundfunktioner av karaktärer. De är moderniserade inom filmen till ett antal grundtyper som samverkar väl. Komedi är baserat på ångest och hur man förlöser den.

Den är extremt beroende av vår samtid och blir redan efter ett decennium mindre roligt för att samhällsklimatet ser annorlunda ut efter en tid. Tänk dig att du lägger en badboll på en vattenyta. Ju längre ner du trycker den under vattnet, ju högre flyger den upp när du släpper den.

Det är samma med komedin. Ju längre du trycker ner publiken i dagens ångest, ju högre kommer förlösningen bli och skratten därefter. Komedin är en skrattspegel över mänskligheten och våra tabuer. Inte över enskilda personer. Igenkänningsfaktorn är extremt viktig.

De vanligaste Amerikanska komedierna har samma problem. Du skrattar åt det mesta i ungefär 20 - 30 minuter. Sedan har du pyst ut ur dig all energi ur badbollen. Sedan är det risk att filmen snarare skapar ångest istället för att frigöra den. Här får du lära dig hur du ska kunna undvika det och hålla komedin levande genom hela filmen och spara det bästa till klimax.

   
Innehåll
  • Ghost och Grundkaraktärerna
  • Att se det hela med distans
  • Karaktärens behov och en spricka i karaktären
  • Det moraliska gapet
  • Dialogen - Den drastiska kommentaren och fallet
  • Svart komedi
  • Skrivövning
   
Tider Fred kväll 16 Maj kl.18.00 – 22.00
Lördag - Söndag 17,18 Maj kl. 10.00 - 17.00
   
Plats Kulturamahuset, Virkesvägen 21, Hammarby Sjöstad, Stockholm
Karta med vägbeskrivning »
   
Pris 1 900 kronor *
(Kursavgiften ska vara betald innan kursstart)

*) För kurserna i GENRE-serien ges rabatt om man går mer än en helg.
Pris för påföljande kurstillfällen är 1 400 kr / kurs.
Se kortkurssidan » för detaljer om övriga kurser i serien om GENRER
   
Ansökan

Vi har inga formella krav på förkunskaper.

ANSÖK SNARAST via vårt ansökningsformulär  »

Besked om antagning lämnas fortlöpande

 
Kursledare / handledare KURT ÖBERG
  Dramaturg, manusförfattare, lärare i att skriva för film.
Ansvarig huvudlärare på den ettåriga utbildningen Manuspiloterna.
Manusförfattare till bland annat den Portugisiska filmen LAVADO EM LAGRIMAS av Rosa Coutinho Cabral, och den svenska filmen HOPPET, av Petter Naess.

Se mer:   IMDB »
 
Extra handledare Fredrik Lindqvist
  Författare till handboken “Att skriva filmmanus”

Se mer:   www.attskrivafilmmanus.se »  och   blogg.adastramedia.se »
 
Kontakt o. frågor

Kurt Öberg 070 - 268 55 03


 

Arrangerades i samarbete med adastra media och Kulturama Filmskola